fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

Milyen játékokkal lehet a gyermekünket beszédre motiválni? Ebben a posztban bemutatom azokat a beszédindítást segítő játékokat, amik valóban működnek.

A legjobb beszédindító játékok – akár boltban is beszerezhető!

Mielőtt tovább olvasnál, van egy nagyon fontos dolog, amit el kell mondanom neked! Bár nagyon sok szuper játék kapható a játékboltokban, illetve számtalan játékos beszédindító gyakorlat érhető el – a játék csak egy eszköz a beszédfejlődés során.

Sosem a játéktól tanul meg a gyermeked beszélni, hanem tőled! Te vagy a kulcs ebben a folyamatban!

Milyen a jó játék? Melyik játékok ösztönzik a gyerekeket a beszédre?

9

A jó játék az, amit sokféleképpen tudunk használni.

A játékos beszédindítás lényege a sokszínűség: Lehessen belőle tornyot építeni, egymásba rakni, elbújtatni egy kis figurát alatta, a tetejére ültetni egy másikat. Lehessen használni tárolónak, házikónak, hegynek, vagy bármi másnak.

Mint például ez:

9

Lehessen vele hangot kiadni. Persze nem akárhogy!

A hangadás lehetőleg ne gépi hang legyen, tehát most nem azokra a játékokra gondolok, amin megnyomsz egy gombot, és zenélni kezd, vagy beszél. A hangadást mi hozzuk majd létre! Bele lehessen tenni valamit, ami zörögni fog. Legyen lehetőség rajta kopogni, ugrálhasson rajta a kisdinó. Vagy legyenek rajta állatok képei, melyekről lehet beszélgetni, a hangjukat utánozni. Persze más képek is hasznosak: mindaz, aminek hangja van: járművek, háztartási eszközök.

9

Jó beszédindító játék az, ami igényli a társas interakciókat, azaz a gyermekednek szüksége van rád is ahhoz, hogy játsszon veled.

Ez persze nem zárja ki, hogy önállóan ne foglalkozhatna a játékkal, de legyen benne a lehetőség, hogy ketten játszotok vele.

Ne feledd, hogy te vagy a kulcs a beszédindulásban! Viheted a legnagyszerűbb beszédindító terápiára vagy végezhetsz különböző beszédindító feladatokat is, ha a veled való közös játék elmarad, nem lesz annyira hatékony!

9

Legyen benne lehetőség a problémamegoldásra, ösztönözze a gyermekünket gondolkodásra!

Gyermekünk gondolkodása és beszéde egymást kölcsönösen ösztönözve fejlődik. Ha a beszédben elakadást tapasztalunk, érdemes a problémamegoldást becsempészni a játékba! Fontos, hogy most nem az akadémiai tudáson van a  hangsúly, tehát nem számokkal vagy betűkkel ismerkedünk.

A dinós játékban a tojások és a kisdinók színét egyeztetjük, illetve a dinók egy-egy meghatározott helyre passzolnak, ahogy a képen is látható.

9

A jó játék kapcsolódik a gyermek érdeklődési köréhez.

A munkám során azt tapasztaltam, hogy kicsit több a gyerekek között a kisfiú, akinek szüksége van egy kis extra segítségre a beszédinduláshoz. Náluk szuper játékok azok, melyek járművekhez kapcsolódnak. 

Jobban szeretsz videót nézni? Beszédindító játék-ötletek online

Mutatom a játékokat, megosztom a játékötleteket hozzá!

Hogyan tudok neked segíteni?

Beszélgessünk! – beszéd fejlesztése 1-3 éves kor között tanfolyam

Kommunikációt támogató játékainkkal, hétköznapi tevékenységek apró átalakításával hatékonyan segítheted gyermeked beszédfejlődését! Végre szavakba öntheti mindazt, amit eddig nem tudott neked elmondani! A tanfolyam során megtanulod, hogy ösztönözheted gyermeked a beszédre!  A sok közös játék elmélyíti a kapcsolatot kettőtök között, miközben fejlődik a babád!

Amennyiben egy komplex, átfogó tanfolyamra van szükséged gyermeked beszédével kapcsolatban, mindenképpen ezt a tanfolyamot ajánlom neked!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com