Milyen játékokkal lehet a gyermekünket beszédre motiválni? Ebben a posztban bolti játékokat mutatok, melyekkel segítheted a beszéd beindulását!

Mielőtt tovább olvasnál, van egy nagyon fontos dolog, amit el kell mondanom neked! Bár nagyon sok szuper játék kapható a játékboltokban, a játék csak egy eszköz a beszédfejlődés során.

Sosem a játéktól tanul meg a gyermeked beszélni, hanem tőled! Te vagy a kulcs ebben a folyamatban!

Milyen a jó játék? Melyik játékok ösztönzik a gyerekeket a beszédre?

9

A jó játék az, amit sokféleképpen tudunk használni. 

Lehessen belőle tornyot építeni, egymásba rakni, elbújtatni egy kis figurát alatta, a tetejére ültetni egy másikat. Lehessen használni tárolónak, házikónak, hegynek, vagy bármi másnak.

9

Lehessen vele hangot kiadni. Persze nem akárhogy!

A hangadás lehetőleg ne gépi hang legyen, tehát most nem azokra a játékokra gondolok, amin megnyomsz egy gombot, és zenélni kezd, vagy beszél.

A hangadást mi hozzuk majd létre!

Bele lehessen tenni valamit, ami zörögni fog. Legyen lehetőség rajta kopogni, ugrálhasson rajta a kisdinó. Vagy legyenek rajta állatok képei, melyekről lehet beszélgetni, a hangjukat utánozni. Persze más képek is hasznosak: mindaz, aminek hangja van: járművek, háztartási eszközök.

9

Jó beszédindító játék az, ami igényli a társas interakciókat, azaz a gyermekednek szüksége van rád is ahhoz, hogy játsszon veled.

Ez persze nem zárja ki, hogy önállóan ne foglalkozhatna a játékkal, de legyen benne a lehetőség, hogy ketten játszotok vele.

Ne feledd, hogy te vagy a kulcs a beszédindulásban! Viheted a legnagyszerűbb beszédindító terápiára is, ha a veled való közös játék elmarad, nem lesz annyira hatékony!

9

Legyen benne lehetőség a problémamegoldásra, ösztönözze a gyermekünket gondolkodásra!

Gyermekünk gondolkodása és beszéde egymást kölcsönösen ösztönözve fejlődik. Ha a beszédben elakadást tapasztalunk, érdemes a problémamegoldást becsempészni a játékba! Fontos, hogy most nem az akadémiai tudáson van a  hangsúly, tehát nem számokkal vagy betűkkel ismerkedünk.

A dinós játékban a tojások és a kisdinók színét egyeztetjük, illetve a dinók egy-egy meghatározott helyre passzolnak, ahogy a képen is látható.

9

A jó játék kapcsolódik a gyermek érdeklődési köréhez.

A munkám során azt tapasztaltam, hogy kicsit több a gyerekek között a kisfiú, akinek szüksége van egy kis extra segítségre a beszédinduláshoz. Náluk szuper játékok azok, melyek járművekhez kapcsolódnak. 

Jobban szeretsz videót nézni? Mutatom a játékokat, megosztom a játékötleteket hozzá!

Hol tudsz további információkat gyűjteni a témában? 

Ha bővebben érdekel a beszéd fejlődése, akkor a JátékTárban találsz ezzel kapcsolatban egy részletes videóanyagot. Nem mindig van szükség nagy és komoly fejlesztőmunkára, sok esetben elég csak megtalálni a jó irányt, illetve hasznos, ha tudunk megfelelő szakembertől kérdezni. A JátékTárban végigmegyünk a születés első pillanatától kezdve egészen 6 éves korig a beszédfejlődés állomásain.

TETSZETT?

Ha pedig úgy érzed gyermeked beszéde komolyabb fejlesztésre szorul katt a gombra!

TETSZETT A CIKK?

Iratkozz fel A SKILLO levelekre, és feliratkozásod után sok más értékes írást, játékot, sablont küldök neked! 

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Az adatvédelmi tájékoztató ide kattintva érhető el.

Bezárás