“Na tessék! Már megint egy okosság, már megint nem jól csináltam valamit, és megint vásárolni kell egy kihagyhatatlanul fontos játékot, eszközt, kitudjamit…”

Talán ez volt az első gondolat, amit megfogalmaztál magadban a címsor elolvasása után.

Hiszen ha csak két pecig görgeted a Fb hírfolyamot, és megnyitottál ma 3 emailt, akkor tuti, hogy azzal találod szemben magad: valami nagyon fontos dolog még hiányzik a gyerekszobából. 

Mi tagadás, tényleg így van. Ha nincs a gyermeked számára elérhető közelségben tükör, akkor ez a poszt most nem csak egy okosság lesz a sok közül, hanem egy olyan írás, amiből megtudhatod, miért tartom fontosnak a tükröt a gyerekszobában, illetve azonnal használható  játékötletekkel is feltankolhatsz!

Szóval akkor rajta, nézzük, miért is fontos fejlesztő-eszköz a tükör!

A TÜKÖR, MINT FEJLESZTŐJÁTÉK

9

A gyerekek számára a tükör az öntudatra ébredésük fontos eszköze! 

9

A tükör az egyik leghatékonyabb testséma és testudat fejlesztő eszközök egyike.

9

A tükör helyes artikulációra ösztönöz.

Az öntudatra ébredés folyamata a tükör segítségével

Amikor egy pici babának először adunk tükröt a kezébe, vagy először látja magát tükörben, még fogalma sincs arról, hogy a tükörben saját tükörképét látja. Eleinte a tükör nem más, mint egy olyan játék, amelynek segítségével szórakoztató látnivalót fedezhet fel. 

A két hónapos baba már egyértelműen felismeri az emberi arcot a környezet egyéb formái közül. Tehát, ha a tükörben megpillantja az arcát, vagy a te arcodat, akkor pontosan tudni fogja már, hogy a tükörben emberi arcot lát. De azt még nem ismeri fel, hogy ez az emberi arc esetleg a sajátja!

Nagyjából 18 hónapos kora körül már tudja azt is, téged vagy saját maga tükörképét látja a tükörben! Meg is nevezi a tükörben látott személyeket, bár önmagát még nem “én”-nek nevezi, hanem úgy, ahogy te is szólítod. 

A 2 éves gyermek már pontosan tudja, hogy a tükörképe van a tükörben.

Ezt egyszerű próbával ellenőrizheted is! Nézzetek együtt a tükörbe, majd csak a tükörben jól látható módon mutass a gyermekednek egy számára kedves játékot! Például legyen a feje felett! Ha a tükörben próbál a tárgy után nyúlni, akkor még nem teljesítette a tükör próbát! Ha azonban a felnéz a feje fölé, akkor pontosan tudja már, hogy a tükörben saját maga  tükörképét látja!

Ekkor már a gyermeked felismeri saját arcvonásait is a tükörben, tehát a tükörben látott képet összeveti a saját arcáról kialakított testsémával.  A saját arcvonások felismerését az jelzi, hogy ha észrevétlenül rúzsfoltot rajzolsz az arcára, akkor ezt letölrli amint meglátja magát a tükörben, hiszen tudja, hogy az nem szokott rajta lenni.

Kísérletek mutatták ki, hogy azok a gyerekek, akik már babakoruktól fogva ismerik a tükröt, mint eszközt, sokkal hamarabb teljesítik a tükör-próbát, mint azok, akik sosem látták még magukat tükörben. 

Kutatók Peruban és Zambiában végezték el gyerekeken a tükör-próbát. Ezek a gyerekek mér 6-8 évesek voltak, ám sosem látták még a tükörképüket. 

Amikor a tükörben láttak egy-egy tárgyat maguk mögött, akkor a tükör mögé néztek, és ott keresték ezeket! 

Bár ezek a gyerekek valószínűleg már öntudatra ébredtek, mégis a gondolkodás fejlődése tekintetében a fejlettebb országok gyermekei előrébb járnak. 

Az alábbi videón látható gyermek még nem teljesítette a tükör-próbát 🙂

A tükör a tiszta artikulációt fejleszti

Ha egy gyermek logopédushoz kerül, elég gyorsan megismeri a tükröt, mert minden esetben tükör előtt dolgozunk. 

Ezért fontos eszköz, mert a gyermek csak ebben látja a saját ajakmozgásait. Látjuk a lábunkat, kezünket, de az arcunkat nem. Amikor a logopédus helyes ajakmozgásait utánozza, a saját izmai működését is megfigyelheti a tükörben. Így sokkal hatékonyabb lesz az utánzás, így tisztul majd a beszéd is! 

Ha a gyermeked nem ejt tisztán bizonyos hangokat, jó, ha sokat grimaszoltok, illetve végeztek célzott gyakorlatokat közösen a tükör előtt!

A tükör és a testséma, testtudat fejlődése

Amikor gyermekünk önfeledten bohóckodik, ugrabugrál a tükör előtt, vagy éppen elmélyülten figyeli magát a tükörben, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy valami fontos dolog zajlik benne. A mozdulatain keresztül rendkívül fontos ismeretekkel lesz gazdagabb, megtapasztalja, hogyan működik a keze-lába-nyaka-feje 🙂 Ez a tapasztalat mind a testudatot és a testsémát fejleszti.

Játékötletek tükör előtt

Ha már látjuk, és tudjuk, mennyire hasznos, és egyben szórakoztató egy tükör a gyerekszobában, jön a következő megoldandó kérdés: milyen tükröt vásároljunk?

A tükör vásárlásánál fontos szempont, hogy biztonságos legyen, illetve éppen ilyen fontos az esztétikum is. Szerencsére ma már egyikről sem kell lemondani a másik kedvéért, létezik biztonságos, mégis kifejezetten szép, gyerek

Szerencsére ma már kapható akrilból készült tükör! Az akriltükör nem törik el, így sebesülést sem okoz. A benne látott kép azonban pont olyan, mint a valóságban. Tehát nem homályos, és abszolut torításmentes. Ha ilyet szeretnél, olvass tovább!  A WOODARTDEKOR honlapot szívből ajánlom, mert 100%-ban gyerekbarát akrilfóliából készült tükrot tudsz vásárolni, és a biztonság mellett arról sem kell lemondanod, hogy kedvességet varázsolj a gyerekszobába a tükör segítségével!

9

Grimaszoljatok! Tényleg ennyi az egész, pofonegyszerű! A gyerekek nagyon élvezik, és kiválóan erősíti az arc és a száj körüli izmokat!

9

Felváltva találjatok ki különböző arckifejezéseket, majd a másiknak utánoznia kell. 

9

Rajzolj emojikat, melyek különböző érzelmeket fejeznek ki! Ezek közül húzzatok felváltva! Mutassátok be a saját arcotokkal az adott érzelmet! A másik játékos pedig kitalálja, melyik érzelmet mutatjátok be!

Tetszett az írás?

Iratkozz fel a Skillo levelekre, hogy sok más hasonló értékes írást, játékot, sablont kaphass a levelesládádba!

Majd ne felejts el korosztályt jelölni, hogy valóban csak a számodra értékes témákról kapj olvasnivalókat!