fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

“Na tessék! Már megint egy okosság, már megint nem jól csináltam valamit, és megint vásárolni kell egy kihagyhatatlanul fontos játékot, eszközt, kitudjamit…”

Talán ez volt az első gondolat, amit megfogalmaztál magadban a címsor elolvasása után.

Hiszen ha csak két pecig görgeted a Fb hírfolyamot, és megnyitottál ma 3 emailt, akkor tuti, hogy azzal találod szemben magad: valami nagyon fontos dolog még hiányzik a gyerekszobából. 

Mi tagadás, tényleg így van. Ha nincs a gyermeked számára elérhető közelségben tükör, akkor ez a poszt most nem csak egy okosság lesz a sok közül, hanem egy olyan írás, amiből megtudhatod, miért tartom fontosnak a tükröt a gyerekszobában, illetve azonnal használható  játékötletekkel is feltankolhatsz!

Szóval akkor rajta, nézzük, miért is fontos fejlesztő-eszköz a tükör!

A TÜKÖR, MINT FEJLESZTŐJÁTÉK

9

A gyerekek számára a tükör az öntudatra ébredésük fontos eszköze! 

9

A tükör az egyik leghatékonyabb testséma és testudat fejlesztő eszközök egyike.

9

A tükör helyes artikulációra ösztönöz.

Az öntudatra ébredés folyamata a tükör segítségével

Amikor egy pici babának először adunk tükröt a kezébe, vagy először látja magát tükörben, még fogalma sincs arról, hogy a tükörben saját tükörképét látja. Eleinte a tükör nem más, mint egy olyan játék, amelynek segítségével szórakoztató látnivalót fedezhet fel. 

A két hónapos baba már egyértelműen felismeri az emberi arcot a környezet egyéb formái közül. Tehát, ha a tükörben megpillantja az arcát, vagy a te arcodat, akkor pontosan tudni fogja már, hogy a tükörben emberi arcot lát. De azt még nem ismeri fel, hogy ez az emberi arc esetleg a sajátja!

Nagyjából 18 hónapos kora körül már tudja azt is, téged vagy saját maga tükörképét látja a tükörben! Meg is nevezi a tükörben látott személyeket, bár önmagát még nem “én”-nek nevezi, hanem úgy, ahogy te is szólítod. 

A 2 éves gyermek már pontosan tudja, hogy a tükörképe van a tükörben.

Ezt egyszerű próbával ellenőrizheted is! Nézzetek együtt a tükörbe, majd csak a tükörben jól látható módon mutass a gyermekednek egy számára kedves játékot! Például legyen a feje felett! Ha a tükörben próbál a tárgy után nyúlni, akkor még nem teljesítette a tükör próbát! Ha azonban a felnéz a feje fölé, akkor pontosan tudja már, hogy a tükörben saját maga  tükörképét látja!

Ekkor már a gyermeked felismeri saját arcvonásait is a tükörben, tehát a tükörben látott képet összeveti a saját arcáról kialakított testsémával.  A saját arcvonások felismerését az jelzi, hogy ha észrevétlenül rúzsfoltot rajzolsz az arcára, akkor ezt letölrli amint meglátja magát a tükörben, hiszen tudja, hogy az nem szokott rajta lenni.

Kísérletek mutatták ki, hogy azok a gyerekek, akik már babakoruktól fogva ismerik a tükröt, mint eszközt, sokkal hamarabb teljesítik a tükör-próbát, mint azok, akik sosem látták még magukat tükörben. 

Kutatók Peruban és Zambiában végezték el gyerekeken a tükör-próbát. Ezek a gyerekek mér 6-8 évesek voltak, ám sosem látták még a tükörképüket. 

Amikor a tükörben láttak egy-egy tárgyat maguk mögött, akkor a tükör mögé néztek, és ott keresték ezeket! 

Bár ezek a gyerekek valószínűleg már öntudatra ébredtek, mégis a gondolkodás fejlődése tekintetében a fejlettebb országok gyermekei előrébb járnak. 

Az alábbi videón látható gyermek még nem teljesítette a tükör-próbát 🙂

A tükör a tiszta artikulációt fejleszti

Ha egy gyermek logopédushoz kerül, elég gyorsan megismeri a tükröt, mert minden esetben tükör előtt dolgozunk. 

Ezért fontos eszköz, mert a gyermek csak ebben látja a saját ajakmozgásait. Látjuk a lábunkat, kezünket, de az arcunkat nem. Amikor a logopédus helyes ajakmozgásait utánozza, a saját izmai működését is megfigyelheti a tükörben. Így sokkal hatékonyabb lesz az utánzás, így tisztul majd a beszéd is! 

Ha a gyermeked nem ejt tisztán bizonyos hangokat, jó, ha sokat grimaszoltok, illetve végeztek célzott gyakorlatokat közösen a tükör előtt!

A tükör és a testséma, testtudat fejlődése

Amikor gyermekünk önfeledten bohóckodik, ugrabugrál a tükör előtt, vagy éppen elmélyülten figyeli magát a tükörben, akkor egészen biztosak lehetünk abban, hogy valami fontos dolog zajlik benne. A mozdulatain keresztül rendkívül fontos ismeretekkel lesz gazdagabb, megtapasztalja, hogyan működik a keze-lába-nyaka-feje 🙂 Ez a tapasztalat mind a testudatot és a testsémát fejleszti.

Játékötletek tükör előtt

Ha már látjuk, és tudjuk, mennyire hasznos, és egyben szórakoztató egy tükör a gyerekszobában, jön a következő megoldandó kérdés: milyen tükröt vásároljunk?

A tükör vásárlásánál fontos szempont, hogy biztonságos legyen, illetve éppen ilyen fontos az esztétikum is. Szerencsére ma már egyikről sem kell lemondani a másik kedvéért, létezik biztonságos, mégis kifejezetten szép, gyerek

Szerencsére ma már kapható akrilból készült tükör! Az akriltükör nem törik el, így sebesülést sem okoz. A benne látott kép azonban pont olyan, mint a valóságban. Tehát nem homályos, és abszolut torításmentes. Ha ilyet szeretnél, olvass tovább!  A WOODARTDEKOR honlapot szívből ajánlom, mert 100%-ban gyerekbarát akrilfóliából készült tükrot tudsz vásárolni, és a biztonság mellett arról sem kell lemondanod, hogy kedvességet varázsolj a gyerekszobába a tükör segítségével!

9

Grimaszoljatok! Tényleg ennyi az egész, pofonegyszerű! A gyerekek nagyon élvezik, és kiválóan erősíti az arc és a száj körüli izmokat!

9

Felváltva találjatok ki különböző arckifejezéseket, majd a másiknak utánoznia kell. 

9

Rajzolj emojikat, melyek különböző érzelmeket fejeznek ki! Ezek közül húzzatok felváltva! Mutassátok be a saját arcotokkal az adott érzelmet! A másik játékos pedig kitalálja, melyik érzelmet mutatjátok be!

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com