fbpx
Kérdésed van? Írj nekünk!   hello@skillo.hu    +36 30 200 1000

A mély beszélgetés kialakulásáért te tehetsz a legtöbbet! Rajtad múlik, hogy csak csevegni fogtok, vagy komoly témák kerülnek elő a családban.

Hányszor futottam bele abba, hogy mikor gyermekeimtől megkérdeztem, mi volt ma az oviban, iskolában, csak annyit válaszoltak, semmi különös… És tulajdonképpen igazuk volt, a többi naphoz képest, tényleg nem sokban változott a mai.

Mi, szülők azonban mégis kíváncsiak lennénk rá, hogy beszélgettek-e az óvó nénivel a rajzáról, vagy hogy gyűjtöttek-e bogyókat a legújabb barátjával, nem igaz?

De hát hogyan tegyük fel a megfelelő kérdéseket, ha azt se tudjuk, hogy rajzoltak-e éppen aznap, vagy hogy van-e új barátjuk éppen?  

ÉRDEMES TEHÁT MÁSKÉPP KÉRDEZNED!

Jó stratégia lehet, ha egy kis bátorítással kezded a beszélgetést: 

“Kiváncsi vagyok a véleményedre! Szeretem, hogy mindig más oldalról közelíted meg a dolgokat!”

“Nagyon tetszett, amit hazafelé az autóban meséltél!”

ISMERD MEG ŐT!

Igyekezz konkrét kérdéseket feltenni neki, amelyekre biztosan tud válaszolni, de mégis közelebb hozhat majd titeket. Ha pedig azt látod rajta, hogy nem jut eszébe semmi válasz, próbálj meg tippeket adni neki.

“Ha most bárhová elutazhatnál, hova mennél?” (Inkább meleg, vagy hideg helyre? Kültéri vagy beltéri programokat választanál?)

“Mit sportolnál legszívesebben? Tényleg? Miért pont azt?” (A csapatjátékot vagy az egyéni sportot szereted jobban? Hosszútávú vagy rövidtávú futamban játszanál?)

VOND BE ŐT A CSALÁDI PROBLÉMÁK MEGOLDÁSÁBA!

Mutasd meg neki, hogy számít a véleménye otthon és értékeled az ötleteit. Ezzel egyébként kiválóan fejleszted a problémamegoldó képességeit is!

“Mindjárt itt a nagyi szülinapja. Szerinted milyen ajándéknak örülne?”

“Lassan itt a tavasz, mit ültessünk közösen a kertbe?”

KÉRDEZD ŐT A NAPJÁRÓL!

Ugyan a “Mi történt ma?” lehet, hogy nem olyan hatékony, egy kicsit specifikusabb kérdés jól beválhat! Kérdezz tőle elgondolkodtatóbb kérdéseket, miközben leszűkíted a fókuszt egy bizonyos témára!

“Volt ma valami a napodban, ami kihívást okozott?”

“Mit csináltál volna másképp ma?”

ÉRTSD MEG, HOGYAN LÁTJA A VILÁGOT!

Késztesd őt arra, hogy kifejezze a véleményét. Ennek segítségével nem csak te ismerheted meg jobban a világnézetét, hanem ő maga is. 

“Mi a legjobb munka a világon? És mi a legrosszabb?

“Képzeld ma olvastam egy rövid mesét és nagyon érdekelne a véleményed róla!”

OSZD MEG VELE A SAJÁT ÉLMÉNYEIDET!

Minden gyerkőc a szüleitől tanulja meg a legfontosabb dolgokat. Fontos, hogy elmondd neki a véleményed dolgokról és iránymutatást, tanácsot adj neki, ha úgy látod elakadt valamiben és segítséget szeretne.

“Én sem értek egyet mindig a legjobb barátommal.”

“Én is mindig izgulok, amikor elő kell adnom valamit mások előtt.”

Skillo levelek

A gombra kattintással elfogadom az Adatkezelési Szabályzatot, és hozzájárulok, hogy ingyenes letölthető anyagokat és értékes írásokat tartalmazó hírleveleket kapjak az általam megadott címre.

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com