A fenti képen látható békás társasjátékot 10 perc alatt készítettem el. Igaz, még kevesebb időt vett volna igénybe, ha csak beteszek egy munkafüzetet a kosaramba, de annak a lapjait is többnyire fénymásolva használom, így ha a fénymásoló mellett is álldogálok, akkor nagyjából ugyanitt tartok, azaz 10 percnél.

Így azonban teljesen személyre szabott játéklap készült, pont azokkal a képekkel, melyekre szükségem volt a terápia adott szakaszában.

Én Adobe programokat használok, de akár Wordben, akár a Canva felületén elkészíthetőek.

Semmi másra nincs hozzá szükséged, csak egy laptopra, internetre, és jó minőségű képekre.

Talán az összes közül a jó minőségű képekről a legnehezebb gondoskodni, hiszen sokat kell keresgélni a neten, mire olyan képeket találunk, melyek nem pixelesek, ha más méretben szeretnénk őket használni.

Ráadásul van, hogy csak színes képekre akadunk, pedig jó lenne takarékoskodni a nyomtató tintájával.

Vagy éppen pont színeset keresünk, de sehol nem akadunk ilyenre…

Én most erre a problémára találtam megoldást.

Létrehoztam a Logopédusok Kincsestárát (LogiTár), ahol hónapról hónapra mindig más hanghoz vagy éppen témához kapcsolódva osztok meg eredeti, jogszerűen használható képeket veled.

Sőt, minden egyes kép színes, színezhető és árnyképes verzióban is elérhető.

Mutatom, mi minden készült ma nálam!

Az alábbi képen kártyákat láthattok, melyeket rögtön háromféleképpen is használhatunk.

A kártyasablon (szintén a csomag része) elkészíthető a kép alatti felirattal, ha már nagycsoportos-első osztályos gyerekekkel dolgozunk. A kép alatti feliratot le is vághatjuk, így olvasni tanuló gyerekeknél a kép párosítható a szöveggel.

Az alábbi képen olyan kártyákat láthatsz, melyekhez nem írtam szöveget. A lapokat lamináltam, és fóliára író filctollal vagy éppen gombokkal jelöltük a szótagszámot, vagy éppen a hangok számát. 

Ilyenkor kiszínezzük az adott hangot jelölő karikát is.

Természetesen többször használhatóak a kártyák a laminálásnak köszönhetően.

A kártyákat elkészítettem árnyképekkel is, az is lehet a feladat része, hogy ezeket párosítják a gyerekek a színes képekkel.

Természetesen mindez szintén nagyjából 10 percembe került, de láthatjátok, hogy rögtön minimum 5 féle játékötletet rejt magában. 

Természetesen vannak olyan részei a foglalkozásoknak, amikor a gyerekekkel kifejezetten a színezést gyakoroljuk.

Ezért minden egyes kép, játéktábla, kártyasablon elkészült színezhető verzióban is. 

Ezen a lapon az a feladat, hogy ki kell színezni a képet, melynek a magánhangzóit ejtem csak ki.

Sokszor praktikus az otthonra kiadott gyakorlólapokat is színezhetővé tenni, így ha esetleg elkallódik, akkor sincs semmi probléma, egy-egy ilyen lap könnyen pótolható!

 

A grafikákkal természetesen nem csak kártyákat, társasjátékokat készíthetsz, hanem más kreatív ötleteidet is megvalósíthatod.

Én például ezt a korcsolyázó kislányt-kisfiút nagyobb méretben nyomtattam ki, szívószálra ragasztottam, és a műhóba rajzoltunk vele 🙂

Ha érdekel a LogiTár előfizetés, mert szeretnéd megvalósítani a kreatív ötleteidet, és szeretnéd a munkádat egyszerűbbé. de élvezetesebbé tenni, akkor csak katt a képre!

A LogiTár 2021. február 1-én éjfélkor bezárja kapuit, hogy teljes energiámmal a tagok igényeire tudjak fókuszálni!

 

Szeretnél te is ehhez hasonló játékokat készíteni? Gondban vagy azzal, hol találsz megfelelő minőségű grafikákat? Itt a LogiTár, nincs szükséged grafikusra többé!

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Az adatvédelmi tájékoztató ide kattintva érhető el.

Bezárás