Egyre több gyermeket érint a megkésett beszédfejlődés – nagyon leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy gyermekünknek 2 éves korig nincs 50 szavas aktív szókincse.

Az édesanyák többsége elkezd megoldásokat keresni, hogyan segíthetné a gyermeke beszédfejlődését.
Sajnos ezek közül igen sok tanács kifejezetten káros, és nem segíti, hanem gátolja a beszéd megindulását!

Összegyűjtöttem azt az 5 tanácsot, melyek a legnagyobb kárt okozhatják, így kérlek, ezeket sose tedd!

9

Ne parázz! Einstein is csak négy évesen kezdett el beszélni. 

Így igaz, Einstein valóban későn kezdett beszélni. Az is igaz, hogy világhírű fizikus lett belőle. Az viszont nem igaz, hogy minden megkésett beszédfejlődésű gyermekből világhírű fizikus lesz! Sőt! Ha nem kérsz időben segítséget, akkor jó eséllyel gondjai lesznek az olvasással, írással, így a tanulással is.

Viszont sose parázz, ne is aggódj, hanem kérd bátran szakember segítségét! Ha a gyermeked nem beszél, akkor első körben logopédust kérdezz, mit tehetsz azért, hogy a gyermeekd beszéde beinduljon!

9

Egyszerűen lusta. Minden mutogatást megértesz, minek törje magát a beszéddel? Próbáld meg, hogy úgy teszel, mint aki nem érti, mit akar!

Nem szükséges kipróbálnod, elmondom, mi fog történni: gyermeked dühös lesz! Ez teljesen adekvát reakció részéről! Ha idegen nyelvi környezetben valami fontos dolgot szeretnél elmondani, és senki nem ért meg, sőt, azt éreznéd, hogy szándékosan nem akarnak megérteni, bizony téged is frusztrálni fog a helyzet. 

9

Minden gyerek másképpen fejlődik. A tiéd is fog majd beszélni!

Egy bizonyos keretek között így van: másképpen fejlődnek a gyerekek. Mégis vannak bizonyos mérföldkövek, melyek jellemzőek egy-egy életkorban. Ilyen a két éves korban 50 szavas aktív szókincs. Amennyiben ez nem alakul ki, problémát jelez. Ilyenkor nem várni kell, hanem minél előbb szakemberhez fordulni!

9

Az én fiam 5 évesen kezdett el beszélni egyik napról a másikra. Ma egyetemre jár. Az én lányom 6 éves volt, amikor az első szót kimondta. Idén érettségizni fog. Az én ….

Mindenkinek van egy története. Örüljünk neki, hogy sok későn megszólaló gyerekből sikeres felnőtt lett! Azok a szülők, akiknek nem így alakult a gyermekük sorsa, ritkán posztolnak a FB-on sikersztorikat. Én azonban sok levelet kapok tőlük. Nem sikersztorikkal….

9

Beszélj hozzá angolul! Hidd el, kijavít, és kiderül, hogy mégiscsak tud beszélni!

Ha szeretnéd elvenni az utolsó kapaszkodót is a gyermekedtől, akkor rajta!
Ha te nem érted a deriválást magyarul, akkor franciául tuti megérted majd, ugye?
Az a baj, hogy ha túl magasra tesszük a lécet, azzal egyáltalán nem motiváljuk a gyermekünket. Egy gyermeknek te vagy a biztonság! Még ha nem is tudja kifejezni magát, többnyire érti, te mit kommunikálsz felé! Ez is óriási kincs, ne húzd ki a lába alól a talajt azzal, hogy idegen nyelven szólsz hozzá!

Természetesen vannak olyan tanácsaim is, melyek sokat segítenek majd abban, hogy gyermeked beszéde fejlődésnek induljon! 
De az első és legfontosabb tanácsomat már most megosztom:

Mindig szakembertől kérj segítséget! Ne a játszótéren, ne a kisboltban…ebben a helyzetben a logopédus a te embered!

HOL TUDSZ TOVÁBBI HITELES INFORMÁCIÓKAT GYŰJTENI A TÉMÁBAN? 

Ha bővebben érdekel a beszéd fejlődése, akkor a JátékTárban találsz ezzel kapcsolatban egy részletes videóanyagot. Nem mindig van szükség nagy és komoly fejlesztőmunkára, sok esetben elég csak megtalálni a jó irányt, illetve hasznos, ha tudunk megfelelő szakembertől kérdezni. A JátékTárban végigmegyünk a születés első pillanatától kezdve egészen 6 éves korig a beszédfejlődés állomásain.

TETSZETT A CIKK?

Iratkozz fel A SKILLO levelekre, és feliratkozásod után sok más értékes írást, játékot, sablont küldök neked! 

A honlap cookie-kat használ. Részletek

Az adatvédelmi tájékoztató ide kattintva érhető el.

Bezárás